top of page
Foto del escritorDr. Manuel Galiñanes

Desescalant el confinament pel Covid-19: Més proves, si us plau!

Fuente: Crónica Global - El Español.com

24/04/2020

 

El confinament domiciliari per la pandèmia del Covid-19 tindrà efectes socials i econòmics duradors de gran magnitud, per la qual cosa és lògic que es vulgui tornar al treball al més aviat possible. No obstant això, la recent proposta del Govern d'iniciar la volta al treball d'alguns sectors no considerats essencials està provocant reaccions d'inseguretat i inquietud en la ciutadania i en alguns grups polítics per temor al fet que es pugui produir un rebrot de la pandèmia. Per aquest motiu, s'ha suggerit la continuïtat del confinament, encara que sense aportar arguments fonamentats.


La pandèmia del Covid-19 continua expandint-se a nivell mundial, amb més de dos milions de persones s'han contagiat, dels quals més de 137.000 han mort. A Espanya, els casos de contagis confirmats ascendeixen a més de 213.024 i el de morts a 22.157. Aquestes xifres es refereixen al nombre de persones detectades com infectades, però el nombre real d'infectats és segurament molt superior.


El número d'infectats es pot estimar utilitzant diverses tècniques estadístiques, encara que és difícil conèixer amb exactitud, pel fet que les proves diagnòstiques del virus s'han realitzat gairebé exclusivament en pacients greus i en persones vulnerables amb símptomes respiratoris. La precisió d'aquestes estimacions depèn de les tècniques i la fiabilitat de les dades utilitzades per al càlcul, la qual cosa pot conduir a errors si no s'utilitzen les eines adequades. Un informe recent de l'Imperial College de Londres estima que, a data de 28/3/2020, un 15% de la població espanyola estaria infectada pel Covid-19, que representa uns 6 milions de persones infectades, encara que la forqueta de l'interval de confiança varia àmpliament entre 1,8 i 19 milions amb una probabilitat del 95%.


Per part seva, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha insistit reiteradament en la importància de realitzar proves diagnòstiques al major nombre de persones possible, no solament d'aquelles amb símptomes greus, per a tenir un major coneixement i millor control de la pandèmia. És comprensible que a Espanya, seguint les recomanacions del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), s'hagin prioritzat les proves diagnòstiques en pacients greus i en persones vulnerables a l'inici de la fase de infectación al no disposar de quantitat suficient d'aquestes.


No obstant això, la disponibilitat de les proves tant diagnòstiques (detecció de la presència del virus) com a immunològiques (detecció de la immunitat enfront del virus) ha millorat a Espanya i, recentment el Govern, a través de la directora del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES), ha anunciat que el Ministeri de Sanitat al costat d'altres entitats estaven treballant per a realitzar un estudi de proves ràpides, suposadament immunològiques, per a conèixer el nombre de persones immunitzades enfront del Covid-19.


Aquesta és una bona iniciativa que ajudarà a construir un mapa epidemiològic més encertat d'afectació de la població, encara que aquest tipus de proves no identificarà a les persones infectades, portadores del virus, que poden continuar contagiant. En la declaració de premsa, la directora del CCAES tampoc explicava si les proves immunològiques s'utilitzarien per a identificar a les persones candidates a acabar l'aïllament i tornar al treball.


És previsible que hi hagi un gran nombre de persones que no sàpiguen que estan infectades i això contribuiria a propagar la infecció. La capacitat per a realitzar tant proves diagnòstiques com immunològiques a gran escala ha millorat, la qual cosa sens dubte sàrria de gran ajuda en el maneig sanitari dels afectats i a desescalar el confinament. Evidentment, la seguretat de les persones és la màxima prioritat, encara que una ràpida volta al treball i la reactivació econòmica són també de gran importància. Per tant, un desescalamiento sense prendre les mesures apropiades per a contenir la propagació del virus podria tenir conseqüències nefastes si es produeix un rebrot de la infecció.


És desitjable, doncs, que la finalització de l'aïllament i la volta al treball es produeixi de manera gradual després de la realització de les proves de diagnòstic (PCR – determina si la persona està infectada i és susceptible de propagar el virus) i immunològiques (detecció d'anticossos que implica que la persona ha passat la infecció i que està protegida) pertinents. El resultat d'aquestes proves determinaria el tipus d'actitud que s'hauria d'adoptar en cada cas com s'indica a continuació:


Si la PCR i les proves immunològiques són negatives, el subjecte no està infectat i tampoc té protecció contra el Covid-19. Aquestes persones hauran de continuar respectant les mesures d'aïllament fins al control de la pandèmia, això és, quan la taxa de reproducció (nombre mitjà de noves infeccions associades amb 1 persona infectada) del virus sigui <1.


Si la PCR és positiva però les proves immunològiques són negatives, el subjecte està infectat, és susceptible de propagar la infecció i no ha desenvolupat immunidad que li protegeixi del virus. Aquestes persones hauran de romandre aïllades i degudament controlades sanitàriament.


Si la PCR és negativa i les proves immunològiques són positives, el subjecte ja ha passat la infecció, no és portador i ha desenvolupat immunidad que li protegeix, i, per tant, pot abandonar l'aïllament i tornar al treball.


Si totes dues proves, PCR i immunològiques, són positives, el subjecte ha desenvolupat immunidad però encara és portador del virus. Habitualment, una persona que ha passat la infecció hauria de posseir anticossos en sang i, en estar immunitzada, haver eliminat la presència del virus. No obstant això, en alguns casos s'han descrit reinfeccions, la qual cosa fa pensar que aquestes persones continuaven sent portadores del virus.


Una altra possibilitat és que malgrat haver passat la infecció aquestes persones no haguessin desenvolupat suficient immunitat i que s'haguessin reinfectado per un tercer. Un estudi recent en pacients hospitalitzats en els quals es va realitzar control viral i immunològic, el virus va ser capaç de inducer la producció d'anticossos IgM i IgG sense que la proliferació viral es veiés afectada, la qual cosa suggereix una falta d'eficàcia en l'eliminació primerenca del virus (Wolfel R, CormanVM, Guggemos W, et al. VirologicalassessmentofhospitalizedpatientswithCOVID-2019. Nature. 2020 Apr 1. Doi: 10.1038/s41586-020-2196-x). En tot cas, i malgrat la menor possibilitat de trobar persones que donin positiu a totes dues proves, aquestes hauran de romandre aïllades fins que una nova prova de PCR sigui negativa, eliminant d'aquesta forma la possibilitat que actuïn com a propagadores del virus.


Si es consideren les estimacions de l'Imperial College de Londres que el 15% de la població espanyola estaria infectada pel Covid-19, podria haver-hi uns 6 milions de persones immunitzades amb possibilitat d'abandonar el confinament i incorporar-se al treball.


Però els models epidemiològics no són “boles de cristall”, i no és possible conèixer si hi ha suficients portadors asimptomàtics que poden reiniciar un altre cicle infecciós. Només la realització de les proves diagnòstiques i immunològiques a gran escala permetrà obtenir un mapa epidemiològic ajustat a la realitat, la qual cosa facilitarà aplicar les accions més adequades per al control de la pandèmia.


Encara desconeixem molts aspectes sobre el Covid-19, inclosa la reacció immunològica que produeix, i les mesures de desescalamiento han de secundar-se en l'evidència científica que posseïm i puguem obtenir, la qual cosa disminuirà la possibilitat de cometre errors. És obvi que, independentment del resultat de les proves, les mesures preventives de propagació del Covid-19 de caràcter general hauran de continuar aplicant-se fins al complet control de la infecció.


Les persones asimptomàtiques poden ser tan contagioses com aquelles que manifesten símptomes i, per tant, en aquests moments, l'afany ha de dirigir-se a la realització de les proves diagnòstiques i immunològiques. El cost econòmic de fer aquestes proves és probablement molt inferior al cost que suposaria una continuació de l'aïllament de manera indiscriminada per a tots els ciutadans. D'altra banda, un desescalamiento cec, sense realitzar les proves esmentades, podria produir un rebrot de la infecció amb greus conseqüències per a la salut de les persones, per a la societat en el seu conjunt i també per a l'economia.


Manuel Galiñanes és cirurgià cardíac i investigador; membre de Marea Blanca i membre del Cercle de Podem Vilassar de Mar i Sanitat Podem Catalunya.



1 visualización0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Kommentare


bottom of page