CCV.jpeg

Camino Calvo Valera

Metge humanista i especialista en Salut Pública

Ajuda a familiars i afectats pel Covid-19. 

-Formadora en programes de salut i de millora del benestar de les persones i de els  equips de treball
-Suport psicològic i de suport en els processos de duel
-Doctorant en Salut Pública

https://www.caminocalvo.com

https://www.youtube.com/c/CaminoCalvo

Dra.Camino Calvo  comenta la conferència "Com puc contribuir individualment a millorar el medi ambient i al control del canvi climàtic?"
Si ens haguessin avisat de la pandèmia de la covid-19…que diferent hagués estat la trista experiència… Perquè, senyors i senyores, més avisats que estem sobre els problemes que genera la  nostra  manera  de  viure,  i  que  sabem  tod@s

serà  una catàstrofe mediambiental, i el tranquil@s que estem…   

La pandèmia ha vingut sense avisar, i les mesures preses per a transitar-la han estat molt, molt dures. Però la que s'aveïna no serà tan puntual ni tindrà vacuna. Només la prevenció podrà pal·liar els efectes d'aquest fenomen natural, que no és tan natural, encara que siguin coses de la naturalesa. Naturalesa que està ara sotmesa al nostre maltractament, però que té un concepte del temps molt diferent al nostre.

Jo no crec que estiguem destruint el planeta, crec que ens estem destruint a nosaltres com a habitants del planeta. La Terra té per davant milions d'anys, i nosaltres, probablement estarem un ratito en ella. Després, les aigües tornaran al seu llit, o a un altre llit. I, igual té més sort, i els pròxims que vengen, són més conscients del que realment importa i més savis per a entendre que quan un només mira al seu melic, no té molt futur.

Continuem buscant excuses, continuem confiant que podem amb tot, i continuem esperant que siguin els altres els que prenguin mesures. A la Terra això la hi sua, i d'aquí a uns anys, quan tots plorem ens dirà: T'ho vaig dir.

Moderador: Manuel Galiñanes

Ponents: Pablo Millet Balanzó, Conchita Vicària Alloza, Victor Viñuales Edo, Sergio d'Otto Soler i Manel Ferri Tomás

Dra.Camino Calvo comenta la conferència "La Educació a examen"
Els meus fills tenen un gran record de la seva escola. M'agradaria dir el mateix de la meva.
Malgrat ser molt crítica amb l'educació actual, jo, que ja sóc una mica "antiga", crec que, afortunadament, hem avançat bastant. A mi no em   van   pegar  en   els  dits  amb una  regla,  però

"tinc records que encara fan mal. I queda tant per fer per a arribar a l'excel·lència...Per això he gaudit molt escoltant experts fent una anàlisi sobre l'educació, entesa com a millorament de la persona, parlant amb passió i compromís sobre convivència, creences, valors, relacions, famílies, habilitats, emocions, pensament crític, rendiment, humanisme, igualtat d'oportunitats,socialització, inclusió, vulnerabilitat, recursos, tecnologia, canvi, continguts...
Un temazo, vaja.
Com per a retallar...

Dra.Camino Calvo comenta la conferencia "Salut mental: La cendrosa de la Sanitat"
Quan brindem, diem Salut! Quan bufem les espelmes del pastís d'aniversari, i hem de pensar en un desig curt i poderós, amb els ulls tancats, demanem "Salut per a mi i la meva família". Quan veiem una estrella fugaç... "Salut!"... i és que, d'aquesta manera, fem un "desitjo amb valor segur".

Perquè encara que en el dia a dia no estem, potser, tan pendents de la nostra salut com deuríem, sabem que si la perdem, perdem molt més que salut.

​Si tenim salut tenim capacitat per a treballar, capacitat per a relacionar-nos amb els altres, capacitat per a divertir-nos, per a ajudar, per a crear, per a estimar, i per a molt més. També podem fer una mirada des d'una altra perspectiva: tenim més salut si tenim una bona feina, unes bones relacions, riures, suport, oportunitats, amor...

Els determinants socials de salut són el conjunt de factors personals, socials, econòmics i ambientals que determinen el nostre estat de salut i el de la nostra comunitat: la situació econòmica, l'estil de vida, l'entorn físic, el gènere, la cultura, l'estrès, la contaminació, la posició social...
Alguns determinants actuen com a factors protectors i altres com a factors de risc, produint desigualtats en salut. Les desigualtats injustes i evitables són inequidades.

Molts d'aquests determinants són modificables. Per nosaltres mateixos, per les estratègies polítiques socials i públiques, i pel sistema sanitari.

L'estreta relació entre els trastorns mentals i els determinants socials de salut: violència, pobresa, exclusió social... fan necessària una major atenció cap a la salut mental, que com enuncia el títol del debat és la Ventafocs de la Sanitat, la gran oblidada. I per què relegada si el nostre estat d'ànim influeix tantíssim en com serà el nostre dia, en les nostres decisions, en la nostra actitud davant la malaltia, o en les nostres relacions? Al cap i a la fi, la protagonista del conte era ella.

La protecció i la promoció de la salut, la prevenció de la malaltia i la restauració de la salut proporcionaran els recursos necessaris per a manejar aquests determinants i garantir el dret humà a la salut que tenim tots. O hauríem de tenir.

Gran debat sobre salut mental, els determinants socials de salut, la responsabilitat de l'Atenció Primària de Salut, i la nostra pròpia.
Moderador: Manuel Galiñanes
Ponents:
Emilio Rojo
Sergio Herrera
Francesca Zapater
Vanessa Vilas

Dra. Camino Calvo comenta la conferèncie "Renda Garantida, Renda Bàsica i l'Ingrés Mínim Vital: Del concepte a l’aplicació"

Escoltar als ponents del debat m'ha fet recordar el consell que els he donat als meus fills quan s'han incorporat al món laboral: "Per a fer bé el teu treball, només fa falta que facis el teu treball, així que no tinguis mai por de fer-ho malament, no hi ha secrets".

A la Declaració Universal dels Drets Humans, en 1.948, es van marcar unes directrius per a igualar a les persones del món i garantir la seva dignitat i la seva llibertat. Se suposa que els governs de les nacions tenen com a objectiu defensar i treballar per a aconseguir que tota la seva població gaudeixi d'aquests Drets, i per a això fan lleis, les aproven i les apliquen.

En el debat, entreveig un punt en comú entre els ponents: la llei està perquè es compleixi. És a dir, complir amb el treball, sense més, ningú demana miracles ni meravelles.

Doncs per a fer el treball, l'única cosa que del govern haurà d'aconseguir és que aquestes lleis tan justes s'implementin i es compleixin. Així de fàcil i de tan alt impacte.

Què passa quan el mateix govern obstaculitza el seu compliment per presumptes problemes administratius, per exemple? Quins poden estar sent els seus interessos? Què passa quan els tràmits es prolonguen durant mesos? Què passa quan el procés ha de ser telemàtic i els sol·licitants no compten amb els mitjans?

Si les coses no es fan bé, i amb intenció, per molts recursos que ens inventem, els drets humans són traïts. I qui sali perdent? És òbvia la resposta.

Digne d'escoltar, aquí us deixem el vídeo del debat, amb diferents punts de vista o perspectives sobre les solucions de la pobresa, i amb una visió i una prioritat comuna: Defensar els drets de tots.

A saber...

1. La RENDA BÀSICA UNIVERSAL és un ingrés universal que es concep com a dret de ciutadania i es percep pel fet d'existir, sense distincions.
- És una proposta o iniciativa que parteix d'activistes de la Renda Bàsica Incondicional amb la intenció de portar-la a les institucions europees
- No comporta cap contraprestació
- No està condicionada.

2. La RENDA GARANTIDA és una prestació econòmica periòdica destinada a les persones que no tenen cobertes les seves necessitats bàsiques.
- Autonòmica
- Compatible amb altres ajudes o prestacions
- No és universal
- Inclou un tram no condicionat (garantit) i un altre vinculat a un pla de treball (complement d'inserció).

3. L'INGRÉS MÍNIM VITAL és una prestació dirigida a prevenir el risc de pobresa i exclusió social de les persones que viuen soles o estan integrades en una unitat de convivència i manquen de recursos econòmics bàsics per a cobrir les seves necessitats bàsiques.
- Sorgeix com a mesura urgent en l'àmbit social i econòmic per a fer front al COVID-19
- Nacional
- Compatible amb altres ingressos
- Indefinida, es continuarà cobrant mentre duri la situació de falta d'ingressos, i la seva quantia s'adaptarà en el cas d'augment o pèrdua d'ingressos laborals

Moderador:
Manuel Galiñanes

Ponents:
Diosdado Toledà, Renda Garantida
Daniel Raventós, Renda Bàsica
Ramón Franquesa, Ingrés Mínim Vital
Toni Maestre, Cartera de Serveis Mínima per a tota la Ciutadania al 2030
Carlos Ricalde, Aplicabilitat als Països Llatinoamericans